Bevallen;
hoe en waar JIJ wilt

Bij Uniek Geboortezorg draait alles om het bijstaan van jou tijdens het meest cruciale moment: de bevalling. We bespreken graag jouw wensen en informeren je over het ideale 1e contactmoment wanneer de weeën zijn begonnen.

Rond de 30 weken plannen we een uitgebreide afspraak met jou in, om het over de bevalling te hebben. Samen bespreken we onder andere waar jij wilt bevallen – thuis of in het ziekenhuis, wie je graag dichtbij je hebt en de gewenste bevalpositie(s).

Geboorteplan

Een geboorte is onvoorspelbaar en – hoe cliché ook – iedere bevalling is anders. Toch kunnen we samen bepaalde aspecten van de geboorte beïnvloeden. Jouw comfort staat voorop en jij kiest waar je wilt bevallen. Bevallocaties zijn bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis. Ook kun je jouw eerste keuze altijd nog veranderen. Zelfs wanneer de weeën zijn begonnen.

Wat is voor jou belangrijk?
Wie heb jij graag dichtbij je tijdens je bevalling? Welke bevalpositie(s) overweeg je? Hoe wil je omgaan met de pijn? Wil jij borstvoeding of flesvoeding geven aan je kindje? Samen nemen we uitgebreid de tijd om jullie wensen te bespreken en leggen we ze zorgvuldig vast. Op deze manier kunnen we tijdens de bevalling jou en je kindje de zorg bieden die perfect aansluit op jouw wensen.

Bevallen in het water

Overweeg jij om te bevallen in water? Een badbevalling heeft meerdere voordelen. Het warme water biedt comfort tijdens de weeën en zorgt voor een rustigere overgang voor de baby vanuit de baarmoeder naar de buitenwereld. Zowel voor thuis als in het ziekenhuis is een bad beschikbaar voor bevallingen. Bij interesse in een badbevalling vertellen we je graag alles over de mogelijkheden. Wil jij thuis in bad bevallen? Dan raden we je aan om zelf een bevalbad te huren.


Pijnverlichting

Bevallen kan pijnlijk zijn, maar wees niet bang; je lichaam is hier écht voor gemaakt en doorgaat vanzelf alle nodige fases. Je maakt endorfines aan die helpen ontspannen tussen de weeën door. Verschillende technieken zoals massage, verandering van houding, warm water of een TENS-apparaat kunnen verlichting bieden. Onze begeleiding is gericht op pijnverlichting vanaf het moment dat de weeën regelmatig zijn. In het ziekenhuis is pijnbestrijding met medicatie mogelijk.

Heb jij het idee
dat de bevalling is gestart?

Bel direct de dienstdoende verloskundige als:

  • Je een uur lang regelmatige weeën hebt (om de 4-5 minuten, 60 seconden lang).
  • Je vliezen breken met mooi helder vruchtwater. Is het midden in de nacht? Probeer dan nog wat te rusten. Bel ons in de ochtend direct op. Is het overdag? Bel ons dan direct!
  • Je vruchtwater groen of anders van kleur is.
  • Je bloed verliest zonder slijm of bij minder beweging van de baby.
kraamperiode


Zorg tijdens de kraamperiode

Na de geboorte van je kindje heeft de kraamverzorgster een belangrijke signaleringsfunctie voor jou en de baby. Samen met de kraamverzorgster helpen we je goed op weg. Eventuele bijzonderheden worden door haar direct met ons besproken. Dagelijks houdt ze het gewicht van de baby in de gaten, bekijkt ze de gelaatskleur, checkt ze de temperatuur en telt ze de plas- en poepluiers. Ook jou houdt ze goed in de gaten. Ze bekijkt eventuele hechtingen, meet je temperatuur en controleert je hartslag via de pols.

De kraamverzorgster is aanwezig bij een thuisbevalling, ziekenhuisbevalling en/of gedurende de eerste week na de geboorte; de kraamperiode. Wij adviseren om kraamzorg te regelen vóór de 16e week van je zwangerschap. Mocht je advies willen over organisaties waar wij mee samenwerken. Neem dan contact met ons op.

Wil jij graag borstvoeding geven?
Kom meer te weten over de begeleiding die wij jou kunnen bieden om ervoor te zorgen dat zowel jij als jouw baby comfortabel en gezond zijn tijdens dit proces.


Een vast team voor alle zorg die je nodig hebt

× Neem contact op